‘A meeting of two: eye to eye, face to face.
And when you are near I will tear your eyes out
and place them instead of mine,
and you will tear my eyes out
and will place them instead of yours,
then I will look at you with your eyes . . .
and you will look at me with mine.’
uit: Einladung zur einer Begegnung by J.L. Moreno, p.3, published in Vienna 1914
Over de NBES
Tijdens Pinksteren 1995 kwamen drie belangrijke opleiders op het gebied van psychodrama uit Nederland en België samen in Leuven: Ferdinand Cuvelier, Adeline Salomé-Finkelstein en Renée Oudijk. Zij wilden elkaars opleidingen en trainingsprogramma’s beter op elkaar afstemmen en erkennen. Later sloot ook Leni Verhofstadt-Denève zich bij dit initiatief aan. Zo ontstond de NBES, een samenwerking tussen Nederlandstalige psychodrama-opleidingsinstituten.
De NBES (Nederlands Belgisch Examen Stichting) is een Nederlandstalig samenwerkingsverband voor examens in psychodrama. De stichting bevordert kennisdeling en samenwerking tussen professionals, met als doel psychodrama-opleidingen steeds verder te versterken en te vernieuwen.
Psychodrama: ruimte voor groei, inzicht en ontmoeting
Psychodrama is een levendige en creatieve methode die ruimte biedt om ervaringen uit het leven te onderzoeken in een veilige, open sfeer. Met behulp van actieve werkvormen krijgen verhalen, gevoelens en innerlijke worstelingen een stem en een vorm. Zo kunnen nieuwe inzichten ontstaan, verrassende antwoorden op lastige vragen, en onverwachte oplossingen voor persoonlijke of professionele uitdagingen. Door in beweging te komen, raken denken, voelen en handelen met elkaar verbonden, wat meer helderheid en zelfinzicht brengt – in relatie tot het verleden, het heden en wat nog komen gaat. Het lichaam speelt hierin een belangrijke rol; wat van binnen speelt, wordt via beweging en expressie van buiten zichtbaar en voelbaar.
Psychodrama richt zich niet alleen op de mens als individu, maar ook op wat er in groepen gebeurt. Iedere groep kent verborgen dynamieken die van invloed zijn op veiligheid, verbinding en samenwerking. Deze processen worden in psychodramasessies voelbaar en zichtbaar, waardoor er ruimte ontstaat voor wederzijds begrip, creativiteit en groei. Sociometrie helpt om de relaties binnen een groep te verhelderen: wie voelt zich verbonden met wie, waar zijn spanningen of juist plekken van steun, zodat de groep effectiever kan samenwerken en meer ruimte ontstaat voor vertrouwen en verbondenheid.
Sociatrie kijkt naar herstel in relaties en gemeenschappen – want wat in contact is beschadigd, kan daar ook helen.
De groep is in psychodrama meer dan een achtergrond; het is een bron van inzicht, draagkracht en ontwikkeling. Deze werkwijze vindt toepassing op veel plekken – in therapie, het onderwijs, de zorg, coaching, organisaties en de samenleving – overal waar mensen samen groeien, leren en leven.
De NBES heeft twee opleidingsroutes opgezet die voldoen aan internationale eisen, zoals die van organisaties in de Verenigde Staten, Australië, Scandinavië en Europa:
-
Registeropleiding tot psychodrama professional (Certified Practitioner) – een post-HBO opleiding waarin je leert om psychodrama professioneel toe te passen.
-
Trainer Educator Practitioner (TEP) – een opleiding voor wie psychodrama wil onderwijzen of trainingen wil geven.
De NBES volgt internationale ontwikkelingen en denkt mee over hoe psychodrama zich verder kan ontwikkelen binnen de maatschappij. Daarbij richt de stichting zich op toepassingen in onder andere de gezondheidszorg, het onderwijs, creatieve beroepen en andere werkvelden waar interactie en persoonlijke groei centraal staan.